Tumstock

Meterstock, måttstock i trä eller glasfiber, CE-märkta klass 3

Tumstock metrisk CE märkt klass 3

Tumstock eller meterstock som den egentligen heter i metriska termer. Finns i flera utföranden, den vanligaste i trä men också i glasfiberutförande för fuktiga eller rent av blöta miljöer. Tumstockarna som vi erbjuder är i klassiskt utförande, dvs utvändig metrisk gradering. Flertalet tillverkar erbjuder denna även med invändig gradering, men denna tumstock efterfrågas ytterst sällan och lagerhålles därmed inte. Skillnaderna ilustreras nedan i bild.

Tumstock invändig metrisk gradering

hultafors tumstock invändig gradering

Tumstock utvändig metrisk gradering

hultafors tumstock utvändig gradering
Lagervara

Måttstock 2m Stabila Montano

Metrisk tumstock, tillverkad av 2,4mm tunna lister av högvärdig avenbok med dolda nitar och härdade stålfjädrar. Miljövänlig dopplackering ger skalan ett väderbeständigt skydd. CE-märkt klass 3.

Måttstock Glasfiber 2m Hultafors

tumstock hultafors 2 meter

Meter tumstock, 2 m, tillverkad av glasfiberförstärkt polyamid, som ger ökad motståndskraft mot fukt. Metrisk gradering i svart på båda sidor och röda decimetersiffror. Ökad motståndskraft mot fukt. Foliepräglad gradering ger ökat skydd mot nötning. CE-märkt klass 3.

Tumstock Trä 2,4m Hultafors

Den nya unika tumstocken är baserad på Hultafors klassiska från 1883, men har försetts med ytterligare två sektioner som gör den 240 cm. Denna tumstock görs på traditionellt sätt av glasbjörk och med leder i svenskt stål, och själkvklart med de ikoniska röda ändar. Detta är den första tumstocken som har anpassats till gällande byggnormer och den enda som är 240 cm. En fördel med den nya modellen är att när hantverkare tar mått för gipsplattor i full storlek och standard takhöjd, behöver de inte flytta tumstocken. CE-märkt klass 3.

Mätverktyg och EN 1090

Tumstocken ur ett EN 1090 perspektiv

Vi på Montano är Certifierade enligt EN 1090, likt många av våra kunder kapar vi stål och andra metaller med en nogranhet som regleras enligt föreskrifter. Dessa föreskrifter är inte särskilt betyngande då de mesta av relativt nya automatiska kapmaskiner kapar med en nogrannhet som är mycket snävare än vad som anges som största avvikelse i regelverket.

Det ställs dock höga krav på mätutrustningen. Denna skall vara kalibrerad och skall kalibreras med periodiska intervall. Vilket är förståeligt när det gäller våra och andras automatikska kapar. Men att tillämpa dessa regler på ett måttband, tumstock eller ett skjutmått kändes inte riktigt proportionerligt. Vi har därför i vår i vårksamhet antagit följande principer. Vi använder mätinstrument som följer EU-förordning eller gällande standard för mätinstrument och väljer att ersätta dessa periodiskt. Troligen till en lägre kostnad än att hålla på att kalibrera dem. Vårt beslut och tillämningen har granskats i samband med EN1090 revision 2023 och godkänts av Ackrediterat organ.

Alltså, Montano kalibrera inte mätinstrumentet måttband, tumstock, skjutmått med flera, utan ersätter det periodiskt. Vi använder oss av en lista med förutbestämda verktyg som uppfyller EUs direktiv, eller gällande Standard, för mätinstrument. Vi låter inte vår personal använda något annat. Eftersom vi vänder oss till kunder som i hög utsträckning arbetar efter samma regelverk, så anpassar vi vårt sortiment så att mätredskapen kan användas utan att kalibreras. Därefter, allt eftersom produkten slits och riskerar tappa sin nogrannhet, skall den ersättas.

Tumstockar som mätinstrument

Man kan generellt anta att alla tumstockar inköpt utanför lågprishandeln är anpassade utifån EU-direktiven. Tumstockar håller generellt en lägre klassning, EU klass 3, med större tolleranser jämfört med ett måttband. Men vad det innebär är en felmarginal på 1,2 mm på en två meterssträcka. Enligt Standard stålbranschen förhåller sig till, skall kapning som håller klass 1, inte avvika mer än 2,1 mm på så korta längder. I och med det så hamar tumstocken gott och väl inom marginalen även om ambitionen oftas är att ha snävare toleranser.

Märkningen på en tumstock

Det finns krav på märkning, det viktigasten är att tumstocken skall vara CE-märkt och att det finns en utmärkning av vilken klass den håller.

Vilka delar av din verksamhet kräver klassade mätinstrument

I vårt EN1090 arbete utgick vi primärt från att alla redskap som vi använder var tvungna att kalibreras. Men efter att ha tittat närmare på vad vi gör, så tittade vi på vilka toleranser vi behöver förhålla oss till. När vi kapar en balk, rör eller stång, så är kraven två. Längd och vinkel är de två kriterierana vi tittar på, så det var givet. Men vi behöver självklart kontrollera godstjockleken på materialet, så att vi kapar rätt produkt, men för det momentet behöver vi inte ett nykalibrerat redskap med dess tolleranser. Om vi tittar på en KKR så kommer 100x100 i flera tjocklekar, vi behöver kunna välja rätt och så länge skjutmåttet inte visar närmare en halv milimeter fel redan efter 3-6 mm, så klarar det uppgiften. En KKR har desutom en godkänd avvikelse i tjocklek som överstiger skjutmåttets tolleranser och bredden kan diffa +/- 0,5 mm.

Inventera ditt behov innan du bestämmer vilka verktyg som skall bytas / kalibreras. Lyft gärna frågan på revisionen, så du får ett verksamhetspecifikt besked, att förhålla dig till.

Hur ofta skall du byta / kalibrera

Även om EN1090 inte är direkt kopplat till ISO, kan man luta sig på antagandet att kalibrering skall ske enligt ISO 17025, som reglerar inte bara hur ofta mätredskap skall kalibreras utan också av vem.

Enligt ISO skall kalibreringen utföras minst en gång per år och den som utför kalibreringen skall vara Certifierad att utföra detta. Du kan alltså troligen inte utföra kalibreringen själv med tron att det är tillräckligt för ett godkännande.

Nyinköpt mätutrustning kan alltså med gott samvete användas i ett år, innan den behöver bytas / kalibreras.

Mer information om EN1090 och mätinstrument

Är du intresserad av att veta mer om hur vi tillämpar reglerna för mätinstrumet i vårt EN 1090 arbete. Kolla in vår sida Mätinstrument ur ett EN 1090 perspektiv Där hittar du information om fler godkända mätinstrument och kontaktförmulär till vår 1090-ansvarige.